woensdag 26 oktober 2016

De grote trui van kleine beer

Voor mijn voorleesuurtje bij de kleuters had ik dit keer een boek over twee beren-broertjes.
De lievelingstrui van grote broer is te klein. Dus krijgt kleine beer hem. Maar kleine broer maakt de trui eerst heel vuil en daarna raakt de trui zelfs stuk. Gelukkig ... eind goed al goed.


Ik kies niet enkel voor voorleesboeken die heel hoogt scoren op de recensie-sites voor prentenboeken.
Ik merkte al dat soms de eenvoudige, erg herkenbare verhalen best scoren bij jonge kleuters.
In dit verhaal gaat het over 2 broertjes die samen spelen, samen ruzie maken en zich dan ook weer verzoenen. Allemaal heel herkenbaar voor de kleuters.

Natuurlijk mocht Boekemieke het boek eerst inleiden.
Hiervoor had ze speciaal haar 'lievelingstrui' aangetrokken én haar knuffelbeertje meegenomen die dezelfde trui heeft.


Ik stond echt wel te kijken hoe een aantal 4-jarigen al heel gedetailleerd hun lievelingstrui konden beschrijven. Bij de meisjes hoorde ik veel 'roze' en 'glinstertjes'.
Eén jongetje moest even nadenken. Ik suggereerde dat de trui die hij aanhad misschien wel zijn lievelingstrui kon zijn. Ernstig knikte hij nee. Die was het niet. Plots klaarde zijn snoetje op en zei hij heel stellig "Mijn voetbaltrui is mijn lievelingstrui!" Alvast misschien een voetbal-ster in wording...Mijn huisgenoten verklaarden me wel een beetje gek toen ik in het weekend mijn breinaalden uithaalde om snel een 'lievelingstrui' voor Boekemieke in elkaar te flansen. En toen ik ook nog eenzelfde trui breide voor het mini-beertje zag ik enkele meewarige blikken bij mijn zoons.
Wat ze niet weten is dat ik de ochtend vooraleer ik ging voorlezen nog snel mijn naaimachine uithaalde om een deftige broek te knutselen voor Boekemieke. Want zeg nu zelf: ik kon dat poppenmeisje toch niet in haar kanten onderbroekje over straat laten gaan...
(en ja, ik weet het: de broek ziet er vrij 'skinny' uit. Maar ik had geen flauw idee hoe een patroon van een broek eruit moest zien. Op internet vond ik enkel een heel groot model, dat ik dan maar een beetje natekende op maat van mijn popje en in mijn haast vergat ik er een naadtoeslag bij te knippen. Ik ben nu eenmaal beter in het breien zonder patroon dan in het naaien.)


PS: Boekemieke blijft de ster van de klas. Ik moet een heel nauwkeurige boekhouding bijhouden van wie het popje al een verhaal lang heeft mogen vast houden. Sommigen kwijten zich heel ernstig van hun taak. Anderen laten haar al eens verstrooid uit hun handen glippen midden in het verhaal.

6 opmerkingen:

 1. Ik gok dat jouw huisgenoten het geweldig vinden dat je het doet. Ik ook

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat doe je dat leuk. Die truitjes zijn geweldig en die skinny broek ook, helemaal modern.Fijn voor die kinders om door jou zo voorgelezen te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het boekje ken ik niet, maar kan me goed voorstellen dat het een succes was! En wat schattig die poppenkleertjes, ja, als je eenmaal de smaak te pakken hebt is het zo leuk om ze te maken, zelfs het broekje ;) Jouw kleuters zullen helemaal blij zijn met dit schatje in haar nieuwe kleren!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk hoe je dat allemaal doet en de skinny broek staat perfect bij de grof gebreide trui.

  BeantwoordenVerwijderen