vrijdag 20 mei 2016

Rome

Vandaag geniet ik nog na van ons leutig reisje naar Rome.

Rome is voor mij:

 • een drukke stad, een héél drukke stad, met heel veel lawaaierig verkeer.
 • een stad vol toeristen, veel toeristen, héél veel toeristen  (in deze tijd van het jaar)
 • musea met lange wachtrijen, heel erg lange wachtrijen
maar...
 • er bestaan shortcuts voor die lange wachtrijen.
  Met de Roma-pass kan je al op 2 vrij te kiezen plekken voorbij de wachtrijen.
  Als je de (kleine) moeite en (een beetje) geld ervoor over hebt, kan je op een aantal plaatsen online reserveren en stap je zo de ellenlange wachtrij voorbij. (en dat geeft stiekem een leutig gevoel, vind ik - of ben ik nu een asociaal mens?)
 • Rome is een mooie stad, een erg mooie stad, een héél erg mooie stad!
 • we werden er door de eigenares van ons appartementje op een onnavolgbare wijze ontvangen: hartelijk, héél héél erg hartelijk en warm, héél erg warm. Ze gaf ons het gevoel alsof ze met ongeduld had zitten wachten op de komst van goede vrienden. Zo hartverwarmend! We voelden ons meteen thuis in Rome.
  We logeerden in een rustige, veilige buurt. Een appartementsblok van een eeuw oud met een hoog ijzeren hek dat uitgaf op een typisch Italiaanse binnenplaats vol planten in mooie stenen potten. Gianna had de koelkast volgestopt met yoghurtjes en lekkere drankjes. De voorraadkast stak vol koekjes, cakejes en beschuit. Een marktje en een Carefour city op wandelafstand. Nee, honger moesten we er niet lijden.
 • het allermooiste vond ik de Galleria Borghese. Daar staan o.a. prachtige beeldhouwwerken van Bernini. Mijn favorietje? Aeneas op de vlucht uit Rome! Aeneas torst zijn vader op de rug en heeft zijn zoontje aan de hand. Zijn vader houdt de huisgoden stevig vast en het zoontje draagt het haardvuur mee. Bernini was nog heel jong toen hij dit beeld uit marmer kapte, maar ik vind het zo mooi...
 • en natuurlijk is er het forum Romanum en het Colosseum en de Trevi fontein en het Vaticaans museum en ... te veel om op te noemen ...
 • in de Sint Pietersbasiliek mochten we, omwille van het heilig jaar, door de Porta Sancta lopen. Ik dacht er aan mijn vader die in 1950 met de scouts naar Rome was gegaan voor het Heilig Jaar en toen ook langs die deur naar binnen was gegaan.
 • Italië betekent ook 'lekker eten' en snoepen van de overheerlijke 'gelati'
Kortom een heel erg leutig reisje, waar we vooral ook genoten van het nog eens samen op reis gaan met onze 2 oudsten.


10 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk dat je er zo van hebt genoten! Ik ben hier ook altijd blij als ik een wachtrij voorbij kan, door een vroege boeking of met de museumjaarkaart. Ik laat het niet merken, maar van binnen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, die wachtrijen ... ik vind dat zo'n verloren tijd.

   Verwijderen
 2. Moet een heel toffe vakantie geweest zijn. Wel erg dat het overal drukdrukdruk is in de steden. Gelukkig konden jullie nog een beetje buiten het seizoen... het had dus erger gekund. Mooie fotocollages!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mja, voor Rome beweerde een taxichauffeur dat maart tot juni de drukste maanden zijn. Tijdens de zomer is het onhoudbaar warm voor ons Noorderlingen, zei hij.Misschien daarom dat het er zo druk was.

   Verwijderen
 3. Prachtige stad, Rome, wij zijn er verleden jaar voor het eerst geweest. Aan je foto's en je verhaal is te merken dat je genoten hebt en wat leuk dat twee van je kinderen mee gingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hoewel de kinderen ondertussen volwassen zijn, had ik toch een beetje het gevoel zoals vroeger toen we met het hele gezin op reis trokken. Het is zelfs nog leuker, want volwassen kinderen nemen hun eigen verantwoordelijkheid op én we vullen elkaar aan.

   Verwijderen
 4. Mooi! Jaloers :) Rome is ook een stad naar mijn hart. Overal is wel iets moois en vaak hoe minder druk hoe mooier he...Je hebt dar zo veel achterafsteegjes waar het zalig kuieren is met een nutella ijsje ofzo, mmmm

  BeantwoordenVerwijderen