zondag 26 juni 2016

Angst voor honden

Als kind had ik een panische angst voor honden. Het maakte niet uit of ze groot of klein, dik of dun waren. Of het nu een goedige labrador of een vraatzuchtige pitbull was, voor mij betekende elke hond code rood. Reusachtig gevaar! Vluchten!
Zo hard mogelijk weglopen was mijn strategie. De hond rende dan vrolijk blaffend achter me aan. In mijn oren klonk het als een kwaadaardige strijdkreet. Dat sterkte mij weer in de overtuiging dat elke hond gevaarlijk was.

Ik dacht lang dat mijn hondenangst iets genetisch was. Ook mijn moeder had dezelfde angst. Zelfs honden aan een leiband vertrouwde ze niet. Meestal riep ze al van ver naar de eigenaar dat hij zijn dier goed moest vasthouden...

Ik leerde CeT kennen. Hij had geen schrik. Op onze vele wandelingen kon hij me ‘beschermen’. Maar mijn angst verminderde niet echt.

Ik vond mezelf af en toe belachelijk. Nog nooit had een hond me gebeten. Die angst was dus niet gegrond. En toch, het was sterker dan mezelf… Ooit schafte ik me zelfs zo’n apparaatje aan dat een hele scherpe hoge toon uitzendt. Het zou honden afschrikken. Ik had het altijd bij me als ik ging wandelen. Voor het geval een hond me zou aanvallen… Het gaf me vertrouwen, ik voelde me er stoerder door,  maar ik heb het uiteraard nooit gebruikt.
Misschien ook wel een beetje omdat een hondenkenner me had gezegd dat dit apparaatje ook wel eens omgekeerd zou kunnen werken en net een hond agressief kon maken.

Ik had me er al bij neergelegd. 
Mijn wandelingen zouden altijd hetzelfde blijven. Ik zou altijd alert zijn. Ik zou onder het wandelen altijd goed blijven luisteren of ik niet een boos gegrom of geblaf hoorde. Op wandel in een afgelegen gebied zou ik zeker nooit langs een boerderij kunnen komen want daar zou misschien wel een bloeddorstig beest zitten. Klaar om me aan flarden te scheuren…


En toen …  kwam Ringo in mijn leven. 
Ringo  is de hond van onze buren. Tien jaar geleden kwam hij als puppy bij hen. Buurman ging trouw met hem naar de hondenschool. Ringo is een bordercollie en een schat van een hond. En ja, hij is erin geslaagd me van mijn angst voor honden af te helpen. Als ik de tuin inkom, staat hij paraat aan de andere kant van de haag. Hij blaft heel kort en weet dat ik dan even bij hem zal komen. Dan wil hij spelen. Om ter snelst de tuin doorlopen bvb. Hij in zijn tuin, ik in de mijne. Nee, ik heb nog nooit van hem gewonnen. Maar hij vindt het super. Of met een tennisballetje spelen. Ik gooi, hij tracht te vangen én het balletje weer netjes over de scheidingsdraad te mikken. 

Mijn hondenangst is gesmolten als sneeuw voor de zon. Vraag me niet hoe hij het deed. Misschien omdat hij me nooit agressief in de ogen kijkt. Hij kijkt me eigenlijk gewoon nooit in de ogen. Hij springt nooit tegen me op. Bedelt zelfs niet om geaaid te worden. Nee, hij wil enkel maar spelen. Als ik in de tuin werk op een plekje waar hij me kan zien, dan komt hij naast de scheidingsdraad liggen en volgt nauwgezet al mijn handelingen. Hij houdt me gewoon rustig in het oog in de hoop dat ik met hem zal willen spelen.

En ik ... ik geniet van Ringo.
Als de buren een weekendje weg zijn, zorg ik nu soms voor hem. Ja hoor, helemaal zonder angst. Ik vertrouw hem volkomen. 
Zo zie je maar: ‘t kan verkeren….

En mijn wandelingen? Ik vind ondertussen bijna elke hond sympathiek. Alleen loslopende Duitse herders aan afgelegen boerderijen. Daar loop ik nog in een kringetje omheen. Misschien omdat die me doen denken aan de wolf van Roodkapje?


10 opmerkingen:

 1. Angst voor honden had ik nooit...integendeel. Ik ben een echte hondenmadam maar ik blijf voorzichtig bij honden die ik niet ken. Die van ons zijn 2 goedzakken maar zeg nooit nooit... Vroeger hadden we een golden retriever en nu 2 border collies...Heerlijk ras! Geef je buurtje een knuffel van me! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, maar knuffelen wil mijn buurtje niet. Ik heb het al vaak geprobeerd, maar hij wil alleen maar met me spelen. Om aaitjes of knuffels geeft hij duidelijk geen snars. Hij is een klein beetje autistisch op dat vlak, denk ik ;-)

   Verwijderen
 2. Net als jij was ik altijd doodsbang voor honden en ik kon het ook niet beredeneren. Maar hier in Frankrijk lopen bij de boerderijen en in de kleine dorpjes zo vaak honden los dat ik echt gedwongen werd om me over mijn angst heen te zetten, anders zou dat me het wandelen hier onmogelijk maken. Het lukte!
  Als ze op me af komen rennen tijdens een wandeling schreeuw ik in het Frans een paar bevelen, dat zijn ze gewend en ze druipen af. Alleen Duitse herders, die vertrouw ik nog steeds niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, wat ben ik blij dat ik niet de enige ben die met dit probleem te kampen had. En ja, in Frankrijk zie je heel veel loslopende honden. Maar vaak zijn die helemaal niet in mensen geïnteresseerd, merkte ik.

   Verwijderen
 3. Het is een kwestie van vertrouwen en bij angst, die ik vroeger ook voor honden had, moet je dat overwinnen. Inmiddels ben ik ook gek op honden, maar ik blijf altijd wel voorzichtig. Hartelijke groeten El

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad wel nodig om voorzichtig te blijven, denk ik. Het zijn tenslotte nog altijd dieren, he.

   Verwijderen
 4. Mooi om te lezen en herkenbaar! Ik was vroeger ook bang voor honden. Onze hond (die we van pup af aan hadden) heeft me er vanaf geholpen. Want bijtende puppies zijn helemaal niet eng! En sindsdien vind ik bijna alle honden leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pups zijn zalig, he. Van hen heb ik inderdaad helemaal nooit schrik.

   Verwijderen
 5. Duitse herders bij afgelegen boerdeijen... hahaha, nu zeg je ook wel wat hoor. Daar is iedereen bang denk ik.
  En honden daar moet je altijd attent bij blijven. Onze eigen allerliefste Mac die nooit een vlieg kwaad zou doen,dacht ik, heeft toch een keer een kennis van ons gebeten. Die was heel druk en lawaaiig binnen gekomen, een hele grote man was het en Mac was gewoon bang, denk ik. Tja, zoiets dus. Het was op de begrafenisdag van mijn vader. Zoiets vergeet je nooit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mag ze inderdaad nooit 100% vertrouwen, maar ik ben toch wel heel blij dat ik geen doodsangsten meer uitsta bij elke hond die mijn pad kruist

   Verwijderen