dinsdag 19 januari 2016

Europees winkelen

Voor langere vakanties in Frankrijk, huren we een gîte.
We maken dan kennis met de Franse eigenaars en doen onze inkopen in Franse warenhuizen.
Leuk vind ik dat!
Bij Auchan of E Leclerc hebben ze altijd net andere producten dan bij ons.
Natuurlijk kiezen we vooral voor de streekproducten en slaan we een voorraadje cider en wijn in. 
Maar er zijn toch enkele favoriete productjes die ik steevast in mijn winkelkar deponeer:

 • Enkele jaren geleden hadden ze in Frankrijk al de 2 in 1 wascaps (bij ons toen nog niet). Wasmiddel en verzachter in één. Ik was helemaal fan! Ik gebruikte ze in de gîte en nam  altijd enkele dozen mee naar huis. Ondertussen heb ik een wasmachine die veel zuiniger is met wasmiddel en ben ik afgestapt van de wascaps.
 • De Francine-bloem in een handige kartonnen verpakking. Geen geknoei meer met pakken bloem die altijd weer lekken in de keukenkast of op het aanrecht. Nee, een handig afgesloten en  hygiënische verpakking. Ik ben nog steeds fan! Elk jaar weer koop ik zo'n handige kartonnen doos waar ik dan heel zuinig zo lang mogelijk mee doe. Ik vul die dan het hele verdere jaar terug op met de onhandige pakken bloem die ik hier koop. Na een jaar intensief gebruik is mijn kartonnen doosje dan wel versleten en is het hoogtijd om terug naar Frankrijk te vertrekken voor een nieuw exemplaar. (jaja, ik weet wel dat ik ook gewoon een glazen pot kan kopen om mijn bloem op te bergen. Maar op die manier heb ik door het jaar nog een beetje een vakantiegevoel...)
 • De lekkere beurre tendre demi-sel van Elle et Vire, die door velen van mijn huisgenoten volop gegeten wordt in Frankrijk, maar waarbij ik stiekem blij ben dat ze deze niet verkopen in Vlaanderen. Na onze thuiskomst zet ik snel weer Becel pro-active op tafel. Dan sus ik mijn geweten en bedenk dat het cholesterolgehalte in ons bloed maar een tijdelijke opstoot heeft gekregen. 
 • Douchegel van le petit olivier. Om de één of andere reden ben ik daar verzot op.
Maar ook in andere landen heb ik zo mijn favoriete productjes.
Neem nu Nederland

 • Eén van de zonen is verzot op pudding. Ik heb ontdekt dat je in Nederland een weelde aan soorten vla kan kopen. Echt een ongekende luxe! Hele kartons vla vind je daar! En met alle soorten smaken én zelfs met stukjes chocolade erin. Alleen jammer dat vla beperkt houdbaar is...
 • Drop. Nog zo'n productje waarvoor je in Nederland moet zijn. Ik lust het echt niet (en zeker geen zoute drop), maar mijn huisgenoten des te meer. Ik was ooit eens met een reisgezelschap een namiddagje in Breda. Vooraleer we de stad bezochten hadden we even vrije tijd. Direct daarna zouden we een rondleiding door de stad krijgen. De bus bleef ergens op een randparking. De hele namiddag heb ik rondgezeuld met een hele tas drop aan de arm... Maar de zonen waren heel erg blij bij mijn thuiskomst.
 • Hagelslag. In Nederland hebben ze die in onwaarschijnlijk veel soorten en smaken. De zoon van de vla is ook hier verlekkerd op!
Maar de Europese eenmaking neemt toch wel een beetje van die winkelpret weg. Vorige lente zou ik een schrijfcursus volgen in Leuven aan de Vaart. Ik was veel te vroeg, kuierde wat rond en... kwam langs een gloednieuwe Albert Heyn-winkel. Nieuwsgierig stapte ik binnen. En wat vond ik daar? Vla (in alle soorten en maten), drop en hagelslag.
Tja, het speciale van winkelen in een ander land gaat hierdoor toch een klein beetje teniet vind ik...


2 opmerkingen:

 1. Jaaaaa, dat doen wij ook! Mijn wasmiddel koop ik bijvoorbeeld ook ginder maar er zijn nog heel wat producten. We zorgen dat we plaats vrij hebben in de auto om elke keer een hoop boodschappen mee terug te brengen. Hahaha, je brengt me dus op een idee voor een blogpost. Merci.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Per jaar brengen wij 6 à 7 maanden door in Frankrijk en ik herken wel wat in jouw blog. Ook ik neem het e.e.a. mee uit Frankrijk, maar omgekeerd neem ik ook sommige dingen mee uit Nederland naar het Franse huis.

  BeantwoordenVerwijderen