vrijdag 8 januari 2016

Wij gaan op berenjacht!

Deze week begon op school het tweede trimester en dus nam ik mijn leesuurtje bij de kleuters terug op.
Doordat ik aan zee was tussen Kerst en Nieuw, had ik niet de tijd gevonden om boekjes uit te zoeken in de bib.
Geen nood, ik heb nog stapels kinderboeken liggen die ik destijds kocht voor mijn kinderen en die ik honderden keren heb voorgelezen. (en die ik écht niet kan weggooien en al jaren bijhoud voor eventuele kleinkinderen)
En als ik bij de Sleghte voorbijkom, koop ik af en toe stiekem ook nog eens een prentenboek voor 'mijn' kleuters.

De maand januari vond ik een goede maand voor beren. Ik had een leuk boek op de kop getikt met een verhaal over 2 broertjes beer en een gestreepte trui. De kleuters vonden het prachtig.

Nu is dat leesuurtje voor de kleuterklas ook wel een onderdeel van hun taalverwerving. Daarom is de klas in 3 groepjes opgesplitst, in functie van de taalvaardigheid van de kleuters. Eén groepje bestaat uit anderstalige kleuters, die nog niet zo vaardig zijn in het Nederlands. Een leuke uitdaging om ook dat groepje te boeien. Ik leerde ondertussen al dat zij het moeilijk hebben om een heel verhaal uit te luisteren. Daarom kies ik voor hen boekjes met een korter verhaal. Dat lees ik dan heel expressief voor met veel gebaren en mimiek. Of ik kies een zoekboek waarbij ze om beurten een voorwerp mogen benoemen en zoeken. Met vallen en opstaan leer ik ondertussen hoe ik ook hun aandacht kan vast houden.

Dit keer wou ik voor hen ook in de berenfamilie blijven en koos ik voor een boek dat 20 jaar geleden voor mijn kinderen een échte topper was, maar dat nu nog steeds in de boekenwinkels ligt.


Wij gaan op berenjacht. We gaan een hele grote beer vangen. Wat een prachtige dag! en ... Wij zijn niet bang.

Dit zinnetje komt om de 2 bladzijden terug, dus heel herkenbaar voor de kleuters. Bovendien kan je hen het verhaal laten meespelen met heel hun lijfje. We sluipen samen door hoog gras, zwemmen door een woeste rivier, vechten ons door een sneeuwstorm....

Ik vind het nog steeds een zalig boek en de kleuters waren enthousiast.
Nu moet ik nog wel tegen binnen 2 weken een even leuk boek vinden ...

7 opmerkingen:

 1. Ja dat boek is geweldig. Op 'mijn' school hebben de kleuters het wel eens helemaal uitgespeeld als activiteit in de kinderboekenweek. Dat zinnetje dat steeds herhaald wordt zit nog altijd in mijn hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Top! Zo hoort dat... bewegingsexpressie terwijl je voorleest! Jij bent een voorleesjuf naar mijn hart! En de kleuters zijn met hun gat in de boter gevallen met zo'n juf als jij!
  Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super leuk boek ,ken je ook het boek van de gruffeloo.ook een topper

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oooh leuk. Ik doe dat ook graag. Heerlijk hé die kindersnoetjes. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb dat boek een aantal jaren geleden voor onze kleinkinderen gekocht als uitklapboek. Ze vinden het geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen