woensdag 24 februari 2016

5 tips voor tweelingmoeders

Die decemberochtend kregen we te horen dat er naast nummertje 3 ook een nummertje 4 zou geboren worden in ons gezin. Ik geef eerlijk toe dat ik die eerste uren volop panikeerde. We hadden er al eentje van 4 jaar en eentje van 2 lopen. Mijn ouders woonden 130 km. van me af, mijn schoonouders waren nog volop aan het werk en woonden ook niet dichtbij. We zouden dit alleen moeten klaren en ik zag niet direct hoe ik dat zou gaan doen.

Nu, 24 jaar later, weet ik dat die paniek niet nodig was. Alles is heel vlotjes verlopen. We hebben ons gewoon aangepast aan de omstandigheden. Behulpzame buren en vrienden sprongen al eens bij, de eerste weken had ik gezinshulp gedurende een paar dagen in de week, we hebben het prima gered. Dankzij de chef die ik toen had, een geëmancipeerde én empathische vrouw, ben ik zelfs na 6 maand terug halftijds aan het werk gegaan.

We hebben genoten van onze tweeling. We hebben er heel veel door geleerd en zijn erdoor gegroeid als mens. En ja, af en toe was het wel eens spannend of vermoeiend of stresserend of…
Maar ‘c’est la vie’ en elke ouder heeft wel eens moeilijke momenten. 

Ik deel hier 5 tips die het voor mij iets minder spannend maakten:

  • Nee baby’s vervuilen niet hopeloos als ze eens een dagje niet in bad zijn gestopt. Je kan ze ook snel en efficiënt wassen op een aankleedkussen met een washandje. Zorg voor een lekker warme kamer, een voorverwarmde handdoek op het aankleedkussen en lauwwarm water. Op 15 minuutjes zijn je 2 hartendiefjes gewassen en verschoond.
  • Ja hoor, baby-tweelingetjes kunnen de eerste weken samen in een wieg /spijlenbedje slapen. Ze zijn elkaar immers gewend uit die 9 maanden waarin ze samen in je baarmoeder verbleven. Ze voelen elkaars nabijheid en zijn daardoor rustiger.
  • Nee een baby wordt niet verwaarloosd als je hem niet elke keer oppakt wanneer hij huilt. Je moet als tweelingmoeder écht heel goed voor jezelf zorgen opdat je de pedalen niet zou verliezen. Want laten we eerlijk wezen: een tweeling brengt toch wel wat extra werk en extra stress mee. Dus: ben je alleen thuis en word je helemaal gek door 2 huilende baby’s? Wacht dan nog even vooraleer je begint te flippen.
    Kijk eerst na of ze geen honger hebben, of ze geen vieze luier hebben en of ze veilig in hun bedje liggen.  Drie maal ok? Laat ze dan veilig in hun bedje en doe even iets voor jezelf. Daarna heb je terug de energie om er tegenaan te gaan!  
    Ik zette dan een koptelefoon met mijn lievelingsmuziek op en las een kwartiertje in een boek of tijdschrift. Daarna had ik terug de nodige energie om er helemaal te zijn voor mijn tweetal!
  • Mijn kindje eet niet? Geen probleem bij tweelingen!Zij stimuleren elkaar. Ik zette hen als peuters al wel eens in twee kinderstoelen naast elkaar voor hun vieruurtje en liet hen zelf begaan. Ze vonden dit prachtig! We lachen nu nog om de videobeelden waarop ze samen een potje platte kaas uitlepelden. De kaas hing tot achter hun oren, maar ze genoten volop (en wij met hen).
  • En als het vele zorgen en werken af en toe toch even te veel voor je wordt, bedenk dan. “Een tweeling  betekent écht dubbel genieten en dubbel plezier!” Twee ondeugende snoetjes, twee paar liefdevolle armpjes om je heen, twee paar guitige oogjes … dat wil je voor geen geld meer missen!

fotootje van voor het digitale tijdperk...

6 opmerkingen:

  1. Ik zal dit natuurlijk mijn dochter laten lezen. Dankjewel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn dochter vindt je nuchtere kijk op het geheel verfrissend en geruststellend

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je dochter redt het ook wel! En haar mama zal haar zeker bijstaan met raad en daad ;-) Als ze nog geruststelling nodig heeft, mag ze me altijd mailen, hoor!

      Verwijderen
  3. Fijn voor de dochter van Bertiebo en andere moeders om je ervaring te lezen. Mij had de, goed voor jezelf zorgen tip, wel geholpen als ik dit 19 jaar geleden had gelezen. Ook met 1 kind kan je doorschieten in goed willen zorgen. Leuke foto. ♥

    BeantwoordenVerwijderen