vrijdag 26 februari 2016

LEUTIGE VRIJDAG!

Een dik jaar geleden ontdekte ik een blog. 
Een dame had een plan: 365 dagen lang zou ze elke dag met haar lezers delen wat haar die dag gelukkig maakte. 
Ik was meteen verkocht. Elke dag ging ik op haar blog kijken. Ik werd telkens zelf blij van haar blogpost. Het werd een verslaving. 
Naarmate de weken vorderden werd duidelijk dat de dame zwaar ziek was. Maar ondanks de pijn en het ongemak vond ze elke dag wel iets dat haar gelukkig maakte. Ik bewonderde haar mateloos. Maanden gingen voorbij totdat ze voor de keuze kwam te staan of het zo nog verder kon. In september nam ze haar besluit. Ze stopte met de blog en verwijderde hem van het web. Ik vrees dat ze niet meer van deze wereld is…


Ik denk nog vaak aan haar. Mij heeft ze in elk geval geïnspireerd.
Enkelen onder jullie schrijven ook elke week een geluks-post. Ik denk aan de dankbare dinsdag van Marloes en de zalige zondag van Els. Ook daar ben ik fan van.


Origineel ben ik dus helemaal niet. Maar ik sta achter de filosofie dat je je zegeningen moet tellen en niet moet kankeren over wat er zoal mis gaat in je leven. Daarom heb ik me voorgenomen vanaf nu op vrijdag een blogpost te schrijven over wat mij blij en gelukkig maakt. Mijn motto is: alle beetjes helpen om de wereld rond ons wat vrolijker te maken. 

En dan zocht ik een naam voor deze vaste blije blogpost. Ik had iets voor de hand liggends in het hoofd 'vrolijke vrijdag'. Maar een kort zoektochtje op google leerde me dat dit helemaal niet origineel meer is. En moest er echt wel een alliteratie in de titel? Toen dacht ik aan een adjectief dat ik sinds mijn kindertijd niet meer gebruikte. Ik denk dat het misschien wel typisch Vlaams is. Leutig betekent: grappig, jolig, koddig, lief, leuk, plezierig, prettig, aangenaam, ... Kortom: alles wat het leven blij en vrolijk maakt. Dus worden mijn vrijdagen vanaf nu 'leutige vrijdagen'!

Hier ga ik!
Wat me vandaag blij maakt? Vrijdag is één van mijn 2 vaste vrije dagen. Ik heb dus elke week een verlengd weekend. Op vrijdag staat mijn wekker niet op 5.45 u. Nee, ik blijf lekker met een leuk boek in mijn warme bedje liggen totdat iedereen de deur uit is. Ik sta pas op tegen half 8 om uitgeslapen en vrolijk aan mijn eerste weekend-dag te beginnen. Oh ja, ik stel wel elke vrijdag een ‘to-do-lijstje’ op. Maar ik kan het helemaal in mijn eigen tempo afwerken én ik plan meestal ook tijd om leuke dingen voor mezelf te doen! (zoals bloggen)


Beste lezer van deze blog, ik wens jou een leutige vrijdag!

7 opmerkingen:

 1. Wat een leutig idee! Fijn! En merci om dit te delen!(Inderdaad een ferm Vlaams woord :))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat jij een leutige vrijdag had, de mijne was dat ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leutig ... zo'n schattig woord... ben jij Westvlaamse dan? Fijn idee... en ik vraag me inderdaad ook af hoe het verder met Haakjuffie is... dat is/ was toch een topvoorbeeld van blijmoedigheid... Een voorbeeld voor de hele blogwereld! En voilà door jouw leutige vrijdag leeft ze weer een beetje voort! En dan die regenboog... ze komt even zeggen dat ze je idee top vindt! Nog een even leutig en fijn weekend verder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. geboren en opgegroeid in Oost-Vlaanderen, maar er niet blijven wonen ;-)

   Verwijderen
 4. Een tof initiatief. Echt leutig. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De kracht van positief denken. Daar geloof ik zeker in. Dat er maar veel leutige berichten van je hand mogen komen. Ik verheug mij erop. P.s. Heerlijk hè zo'n dagje het huis voor jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen