vrijdag 12 februari 2016

Guilty pleasure

Toen ik 12 was, schreef ik me voor het eerst in bij de plaatselijke bibliotheek.
Een nieuwe wereld ging voor me open!
We hadden thuis echt wel wat kinder- en jeugdboeken. Maar in de bib hadden ze rekken en rekken vol en je mocht zelfs 5 boeken per keer ontlenen. Wat een weelde!

En daar leerde ik ze kennen… wat wij noemden “De Hollandse meisjesboeken”. (Voor mijn Nederlandse lezers: ja, ik weet het wel hoor: Holland is slechts één streek in Nederland. Maar op de één of andere manier noemden wij toen alles wat uit Nederland kwam ‘Hollands’. Vraag me niet waarom, want ik weet het niet…).
Ik werd meteen grote fan van die meisjesboeken. 
Eén schrijfster van boeken die bij ons in de jeugdbibliotheek aanwezig waren, herinner ik me nog erg goed. Anneke Bloemen. Ze schreef de ‘Merel’-boeken. Heerlijk vond ik die! En zelfs een beetje excentriek. Merel was een ‘freule’. Dat woord had ik zelfs nog nooit gehoord! En ze zat op kostschool! (Op onze school werd dit gewoon een ‘internaat’ genoemd. Ik was een externe, de meisjes die tijdens de week op school logeerden waren ‘internen’.) Maar Merel zat dus op ‘kostschool’. Thuis maakte ze een ‘huzarensalade’, hoe exotisch is dat! Ze had een leuke oudere broer en een mama die vaak ziek was. Ze beleefde de meest onwaarschijnlijke dingen met haar vriendinnen: ze probeerden een lerares stiekem uit te huwelijken, gingen een weekend heel alleen logeren in een vakantiehuisje, …
Ik heb genoten van die boeken en toen ik dat jaar op een wedstrijd als prijs een boek mocht kiezen, nam ik het boek ‘Merel en Maaike’. Ik heb het lang bijgehouden, maar mijn dochter vond het niet zo’n leuk boek. Tja, andere tijden andere smaken…

Toen ik 14 was, mocht ik naar de volwassen bibliotheek. Daar leerde ik Sanne Van Havelte kennen, schrijfster van boeken voor de iets oudere meisjes. Ook die reeks heb ik verslonden. Hun geheim, Hanna's vlucht, Toen kwam Tjeerd, Het ene talent, in de storm, ... Mijn absolute favorietje? Mieks moeilijkheden. Het spontane meisje dat – niet zonder omwegen - verliefd wordt op een Friese dominee. Ze zal haar geliefde Gelderland moeten inruilen voor het vlakke Friesland. Maar ook zij beleeft de meest doldwaze avonturen.
De huidige jeugd zal die boeken wel ‘melig’ vinden, maar ik heb er in elk geval toen heel erg  van genoten. En jaren later kwam ik eens in de Sleghte en wat zag ik daar? Inderdaad: Mieks moeilijkheden. Ik heb het boek prompt gekocht en het zit nog steeds in mijn boekenkast. Eens in de 10 jaar lees ik het zelfs nog eens. Alleen al om de sfeer van toen nog eens te beleven. Mijn eigen, heel geheime guilty pleasure... (en stiekem, heel erg stiekem kijk ik bij een tweedehandsboekenverkoop altijd even of er niet een boek uit die reeks bijzit. Tot nu toe zonder succes...)






12 opmerkingen:

  1. Wat een fijne jeugdherinneringen. Die vast gedeeld worden door andere 'echte lezers'. Ik kan mij een leven zonder boeken echt niet voorstellen.
    Leuk zo'n speurtocht naar je lievelingsboeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een fijne jeugdherinneringen. Die vast gedeeld worden door andere 'echte lezers'. Ik kan mij een leven zonder boeken echt niet voorstellen.
    Leuk zo'n speurtocht naar je lievelingsboeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ken je dat? Dat er zo'n laadje opengaat in je geheugen terwijl je iets hoort of leest. Dat had ik net door jouw verhaal over die meisjesboeken, allemaal bekende namen en titels maar allang vergeten. Ik was en ben nog steeds een verwoed lezer. Bedankt voor dit leuke moment.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook al van kleins af aan lid van de bib! Nu zelfs al van 3 :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb de boeken van Anneke Bloemen wel gelezen. Maar die halen het niet bij die van Sanne van Havelte. Het is heel erg natuurlijk, maar ik ben er dol op. Ik heb ze ook allemaal en ik lees ze nog met enige regelmaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Trouwens ik ken nog wel drie andere Sanne van Haveltefans!!! En ik zou ook niet weten wat ik zonder bieb zou moeten. Ik koop tegenwoordig geen nieuwe boeken meer en reserveer alles, voor 50 cent. Voor de prijs van een boek kun je er een stuk of veertig reserveren. Daarbij hebben wij een supergeweldige, gezellige bieb waar je voor je plezier zit. Lekker even tijdschriften lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, ik ben dus niet de enige fan! Leuk!
      Ik reserveer ook veel boeken in de bib en als vrijwillige voorlezer voor de bib zijn mijn reservaties gratis, dus da's dubbel zo fijn. Alleen moet ik soms heel veel geduld hebben vooraleer ik mijn boek krijg...

      Verwijderen
  7. Oh pure nostalgie... las je die van de olijke tweeling ook? Ik wou zelfs op kostschool door die boeken! Helemaal zot!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, de Olijke tweeling werd ook door mij verslonden, net als de vijf.

      Verwijderen