woensdag 18 november 2015

De karnemelk-kop

Ik ben verzot op verhalen. Dat las je al in de intro van deze blog.
Ik omring me ook graag met voorwerpen waar een mooi verhaal aan vast hangt. Soms tot grote wanhoop van CeT. Die voorwerpen moeten een plaatsje krijgen. En zo slibt hotel mama langzaam dicht...

In mijn keukenkast staan 2 grote koppen. Ze passen helemaal niet bij de rest van mijn vaatwerk. Het zijn flower power koppen. Ze dateren van begin jaren 70 van vorige eeuw, vermoed ik. Ik ben eraan gehecht. Ze herinneren me aan mijn grootouders...

Ik ben 16. Vakantie. Heerlijke dagen van vrijheid!
Vrijdag vandaag. Tijd voor mijn 'goede daad'.
Op vakantie-vrijdagen fiets ik naar 'meter en va'. Ik help hen met enkele taken.
Een vaste regelmaat heerst op die vrijdagen.

Ik word verwacht. Va deed de poort al van het slot. Het is mooi weer. Kijk, hij staat me al op te wachten.
Het boodschappenlijstje voor de buurtwinkel ligt klaar. Mijn eerste taak vandaag.

Voor mijn volgende taak staat een zwarte boodschappentas klaar. Hierin prijkt een aluminium melkkan.
Achteraan in de tuin is een groen geschilderd poortje. Daar begint de weg naar de boerderij. Op vrijdag kan je terecht in de 'voorkamer' van de boerin.
Ik zet mijn tas op de grote tafel en zoek een vrije stoel tussen de bejaarden die hier hun beurt afwachten. Ik neem niet echt deel aan hun gesprekken. Ik luister vooral. De boerin herkent mijn tas. Ze vult de kan met verse karnemelk en stopt boter en eieren in de tas.

Op de terugweg loopt het water me al in de mond. Ik weet wat nu volgt...

Ik poets de benedenverdieping. Ondertussen zijn meter en va bedrijvig in de keuken rond de Leuvense stoof. De karnemelk wordt opgekookt naar een aloud recept. Meter voegt er brood en rijst, bloem en suiker bij. Va blijft ijverig roeren tot de karnemelk goed doorgekookt is.

Mijn taken zitten erop. De 'moderne' bloemenkop wordt uit de buffetkast gehaald. Voor mij alleen! Meter vult ze tot de rand met dampend hete karnemelk.
Ik smul en geniet van het samenzijn met mijn hoogbejaarde grootouders.


Heb jij ook voorwerpen met verhalen in huis?

5 opmerkingen:

 1. Wat een fijn verhaal... ik krijg gewoon heimwee naar vroeger...Ik heb ook verhalendingen in huis... moet ik misschien ook een keertje een blog over schrijven...
  Die gezelligheid bij je grootouders wat een warme herinnering... ik hoop dat onze kinderen zich mijn ouders ook zo blijven herinneren.
  En wat die tas betreft : prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi! Ik houd ook van verhalen en van oude voorwerpen. Ik raak geïnspireerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verhaal en prachtige kopjes. Ons huis stikt van de voorwerpen met verhalen. Ik kan niet goed weggooien. Dit tot grote ergernis van mijn man. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi verhaal en prachtige kopjes. Ons huis stikt van de voorwerpen met verhalen. Ik kan niet goed weggooien. Dit tot grote ergernis van mijn man. :-)

  BeantwoordenVerwijderen