dinsdag 1 maart 2016

Spiekbriefjes

Het begon met het boek ‘Wilde zwanen’ van Jung Chang.
Hotel mama was toen superdruk. Boeken lezen kon ik maar 15 minuutjes per dag. ’s Avonds in bed, voor het slapen gaan.
Die Chinese namen leken zo erg op elkaar. Ik kon ze maar niet onthouden. Ik herbegon het boek 3 keer omdat ik niet meer wist wie nu juist wie was.
En toen had ik een ingeving! Als ik nu een spiekbriefje maakte… Hierop kon ik alle namen en onderlinge relaties kwijt en zou ik elke avond weer perfect elk personage herkennen.

Dit was een goed plan! Het boek vond ik wel wat traag en langdradig en ik herinner me zelfs niet meer of ik het uitgelezen heb.
Maar de spiekbriefjes bleven. Ze maakten mijn korte lees-ogenblikken eenvoudiger. Ik moest niet meer voortdurend naar de eerste bladzijden terug bladeren.

Ook nu ik terug meer leestijd heb, blijf ik met spiekbriefjes werken.” ’t Zal de leeftijd wel zijn”, dacht ik. Ik onthoud nu eenmaal minder makkelijk dan 20 jaar geleden.

En kijk! Gisteren ging ik naar de bib. Ik had ‘Het geheim van mijn man’ al een tijd geleden gereserveerd. Eindelijk mocht ik het boek gaan ophalen. Ik  wou meteen al enkele bladzijden lezen. Ik had mijn spiekbriefje al in aanslag. Maar wat vond ik in het boek? Een kant-en-klaar spiekbriefje met alle namen en relaties van alle personages. Hoe leuk!
Blijkbaar ben ik niet de enige met spiekbriefjes. En misschien is het wel een goed idee om het spiekbriefje in een bib-boek te laten zitten? Anderen kunnen er gebruik van maken…

Of heb ik gewoon een andere witte raaf gevonden en is spiekbriefjes gebruiken bij het lezen iets ongewoons?

5 opmerkingen:

 1. Ik heb nog nooit een spiekbriefje gemaakt maar vind het eigenlijk wel een goed idee en ga het direct uitvoeren. Waarom heb ik dat nooit eerder gedaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh zo tof! Vondsten in boeken, dar hou ik ook van! Ik doe het als ik een boek ga bespreken of recenseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha neen spiekbriefjes maak ik ook niet maar voor dat boek "Wilde zwanen" was dat echt wel nodig... ik herinner me dat ik daar ook verschillende keren opnieuw aan moest beginnen omdat ik totaal niet meer wist wie wie was... bij die van het geheim van mijn man valt dat nog wel mee vind ik... ik ben benieuwd wat je van het boek zal vinden... horen we dat nog? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het ook nog nooit gedaan. Maar soms staat er in een boek een overzicht van de familie of families. Dat bestudeer ik dan altijd uitgebreid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey hoe tof! Spiekbriefjes maken bij het lezen is me vreemd. Als ik niet kan onthouden wat erin staat lees ik niet verder want dat wil zeggen dat het me niet zo ligt en boeit. Ieder zijn manier hé. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen