donderdag 3 december 2015

Dieven in mijn tuin!
Volgende week begin ik er weer aan.
Net als elk jaar half december.

Eens Sinterklaas voorbij is, mag het van mij:

kerstversiering in het huis.


Begin december hou ik het vrij sober, naarmate Kerstmis nadert wordt het wel wat uitbundiger. 
Ik zorg voor het groen en het naar binnen halen van wat natuur. Later zullen CeT en dochter wel aan de slag gaan met kerstlichtjes en andere versierselen.

Gewapend met snoeimes en mandje struin ik dan door de tuin. De kerstboom uit onze eerste jaren in dit huis is nu een uit de kluiten gewassen exemplaar geworden. Daar kunnen best enkele takjes af. Ook de conifeer die vele jaren geleden als mini-zaailinkske uit opa’s tuin naar hier verhuisde torent hoog boven me uit. Maar … bij Kerstmis horen ook rode besjes...

En daar komt de aap uit de mouw. 
In onze tuin staan 2 prachtige, grote hulstbomen. Vanaf de maand september tooit één ervan zich met honderden felrode besjes. Een streling voor het oog!
Al vanaf de maand oktober maak ik plannen over de kerst-stukjes die ik zal versieren met die mooie bessen. En toch laat ik me elk jaar terug verrassen.

Van zodra het wat kouder wordt, sluipen de dieven onze tuin binnen. (of moet ik schrijven ‘fladderen’ ze binnen) Eerst merk je het nog niet echt: op zovele bessen kan je er wel enkele tientallen missen. Maar naarmate de maand november naar zijn einde loopt, kleurt de hulst steeds minder rood… Vorig jaar kon ik nog net 3 takjes hulst met bessen bemachtigen.

Vandaag ging ik al eens door de tuin om te kijken wat ik volgende week kan knippen… 
Ik kwam bij de hulststruik … en die bood een troosteloze aanblik…  Geen enkel takje hebben die kleine diefjes voor mij overgelaten! Ik telde welgeteld 3 rode besjes op de hele struik! Echt waar, van die hele enorme hulstboom met honderden rode bessen zijn er DRIE besjes overgebleven! En dan nog niet eens alle drie op dezelfde tak! Zucht!

Of ik maatregelen wil nemen tegen die dieven? 
Welnee! Voor mij is dit versiering, voor hen is het hun voedsel. Geen haar op mijn hoofd denkt eraan hen dit af te nemen! Dus geen netten over een deel van mijn boom. De vogeltjes kunnen er maar deugd aan beleven!
PS: nee, ik heb ooit al geprobeerd om alvast enkele takjes af te snijden eind oktober, maar dat is niet de oplossing. Die bessen en takken blijven echt niet goed tot Kerstmis...


2 opmerkingen:

  1. De onze staat nog vol. Kom er hier maar wat knippen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, dat bestaat dus: hulstbomen die niet geplunderd worden door de vogels...

      Verwijderen